Een rustende vliegende deur, uiterwaarden Eck en Wiel (foto: Henk van der Kooij)
Een rustende vliegende deur, uiterwaarden Eck en Wiel (foto: Henk van der Kooij) Foto:

De vliegende deur

OPHEUSDEN - Mag ik, vogelaar Henk van der Kooij, dit keer met de deur in huis vallen. Ziet u er wel eens een vliegen? Wat? Een deur!
Wauw kan dat?

Ja, maar dan moet u wel weten dat de zeerarend door vogelaars de vliegende deur wordt genoemd. Deze imposante roofvogel heeft namelijk een vleugelspanwijdte van rond de twee tot bijna tweeënhalve meter! In 2006 kwam het eerste paar zeearenden tot broeden in de Oostvaardersplassen en het aantal broedparen in Nederland is na die tijd alleen maar toegenomen.
Allemaal leuk en aardig, maar wat heb ik er hier in de Betuwe aan? Wel doordat het de Zeearend goed gaat in ons land wordt de vliegende deur ook meer bij ons in het Rivierengebied gezien. Opgelet dus. Wie weet spot u of jij deze grootste arend! Mij overkwam dit in november vorig jaar. Met de auto reed ik over de Rijndijk toen ik in een dode boom bij het plasje oostelijk van de weg naar de pont bij Eck en Wiel een grote vogel zag. Oei mens, wat een grote snavel! Een Zeearend. Genoten! Toen hij kalm wegvloog, bleek het een volwassen exemplaar te zijn, want de vogel had een witte staart. In december 2017 is de Zeearend verder gezien boven de Maneswaard bij Opheusden, enkele keren in de Ochtensche Buitenpolder en een keer in de Willemspolder bij Echteld (waarneming.nl). Zelf kreeg ik half december weer een Zeearend te zien en wel in de Mauriksche en Ecksche Waarden. Maar toen was ik minder verheugd. Ik was namelijk juist kolganzen aan het observeren toen alle ganzen plotseling opvlogen. Oorzaak? U raadt het al een vliegende deur kwam voorbij en daar zit geen gans op te wachten.