Pontveer Opheusden. Foto: Evert Oskam
Pontveer Opheusden. Foto: Evert Oskam

Heen en weer met het pontveer

KESTEREN - Kobus van Ingen van Stichting Tabula Batavorum komt de leden van PCOB Kesteren &O informeren over de oeververbindingen van de Betuwe.

Bewoners van het rivierengebied leefden tot het midden van de 19e eeuw in isolement De bereikbaarheid vanuit het noorden en zuiden was vanwege de rivieren slecht. De bandijken langs Rijn en Waal waren de enige hoofdverbindingen.

De mens wil zich altijd kunnen verplaatsen, al is het maar om zijn handelswaar op andere plekken aan te kunnen bieden. De rivieren waren daarbij een grote hindernis die genomen moest worden. In de middeleeuwen ontstonden de eerste voetveren. In het begin van de 17e eeuw komt de gierpont tot ontwikkeling. Daardoor ontstaan er mogelijkheden om ook rijtuigen en wagens over te zetten. Kobus gaat een aantal aspecten van het veerwezen bespreken en laten zien: de verschillende typen veerponten, maar ook de verschillende vormen van eigendom en pachtverhoudingen. Het gebied dat hij onder de aandacht wil brengen ligt tussen Wageningen en Eck en Wiel.

Het is niet de eerste keer dat van Ingen een historisch onderwerp in de bijeenkomst van de PCOB behandelt. Hij weet zijn toehoorders altijd te boeien over de geschiedenis van de Betuwe door zijn kennis, maar ook door zijn manier waarop hij de historische feiten presenteert!

Behalve de leden zijn ook geïnteresseerden welkom in de bijeenkomst die plaatsvindt op woensdag 10 januari in het Fanfare-oefenlokaal op sportpark De Leede, Joachim van Hoemenstraat 2 in Kesteren. Duur van de bijeenkomst: van 14.30 - 16.30 uur. Meer info: 06 22555575.