Dieseltreinen bij de Nederlandse Spoorwegen

HERVELD - Op 16 januari verzorgt de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing met als titel: Dieseltreinen bij de N.S. Daan Viergever gaat, samen met Ed Janssen in op de historie van verschillende treinstellen bij de Nederlandse Spoorwegen uit het tijdperk van de dieseltractie.

De lezing wordt gehouden in dorpshuis De Hoendrik. "De Historische Kring wil zich ook eens laten zien in alle kernen van ons werkgebied. We beginnen, om 20.00 uur. De Hoendrik ligt aan het Dorpsplein in Herveld. Daar is ruim voldoende parkeergelegenheid."

In de lezing laat Daan, met de nodige beelden van Ed, de verschillende types aandrijving, die de NS in het dieseltijdperk heeft gebruikt de revue passeren. Opmerkelijk daarbij is dat in het verleden een groot deel van de ontwikkelingen op dat gebied werd gerealiseerd door Nederlandse ondernemingen, die vaste relaties onderhielden met de N.S.

Geregeld is er daarbij sprake van treinen die in de loop der jaren de status 'monument' verdiend hebben. Veel van deze bijzondere exemplaren hebben ook dienstgedaan op de historische Betuwelijn die al sinds 1 november 1882 de plaatsen Elst en Dordrecht met elkaar verbindt.

Met de zeer grote kennis van het openbaar vervoer, in het bijzonder per trein, van Daan Viergever en de uitgebreide collectie foto’s van Ed Janssen op dat gebied, belooft dit een zeer interessante avond te worden.Iedere belangstellende is welkom. Aan niet-leden van een Historische Kring wordt een bijdrage van drie euro gevraagd ter bestrijding van de kosten (zaalhuur). De zaal is open om 19.30 uur.