Afbeelding
Foto:

Van degradatiekandidaat naar kanshebber op promotie:

De Olympische gedachte

BETUWE - Het herenteam van Olympia maakt een stormachtige ontwikkeling door. Werd er twee seizoenen geleden geworsteld met elke tegenstander om de punten; dit seizoen rijgen de mannen van Olympia de zeges aaneen en speelt het mee om het kampioenschap. een ieder heeft daarover in de wekelijkse edities van deze krant over kunnen lezen.

Basis voor deze opvallende verandering ligt in het verbeteren van het samenwerken tussen de spelers. Dat samenwerken heeft een tweetal aspecten. Zoals in elke sport wordt er ook door volleyballers - en toeschouwers - veel waarde gehecht aan spectaculaire aanvallen en verdedigende acties. De kans daarop neemt progressief toe met de mate waarin het team erin slaagt in het heetst van de strijd technisch zuiver te spelen. Geen spel van bevliegingen, maar degelijk en samenhangend. Daarvoor is individuele techniek nodig, maar ook - en vooral - een goed afstemming tussen de spelers.

Olympia traint nu gedurende twee jaar op beide aspecten, met als gevolg dat het standaard spelniveau sterk is gestegen. De samenwerking is voorts verbeterd, doordat elke speler de kans heeft te excelleren. Dat lukt, wanneer deze zich bewust is van de spelonderdelen waar hij goed in is. En dat alle spelers dat van zichzelf en de medespelers weten. Die onderdelen worden in samenhang met de medespelers getraind. We besteden dus zo min mogelijk aandacht aan ieders 'zwakke' spelonderdelen. De kans op verbetering daarvan is gering ten opzichte van de tijd die je erin moet investeren. Bovendien leidt het tot 'chagrijn' omdat je niet die dingen doet die je het leukst vindt. En we doen het voor de lol, toch?

Het totaal aan individuele vaardigheden en sterk punten bepaalt de kracht van het team. De zwakte van de ene speler op een bepaald spelonderdeel wordt door een ander met een sterk punt gecompenseerd. Sport beoefenen in teamverband is erop gericht samen resultaat te boeken. Dat betekent in de praktijk van Olympia, dat je vrij van geest kunt spelen in de wetenschap dat je medespelers er zijn om je te helpen. Dat is onze Olympische gedachte.

De kans op promotie naar de eerste klasse is groot. Voor veel jonge en ambitieuze spelers in Rivierenland zal het kunnen spelen op dat niveau een buitenkans zijn. Olympia nodigt hen van harte uit om zich aan te melden en de uitdaging aan te gaan het herenteam van Olympia nog verder te versterken.