(Foto: organisatie Wintercup)
(Foto: organisatie Wintercup) Foto:

Jubileum Wintercup Elst: alle zaalvoetballers verzamelen!

In de geest van John de Bever

Een traditie die hopelijk nooit verloren gaat; de Wintercup in Elst. Bekende Betuwse clubs laten al zaalvoetballend zien wie de beste is. Op zaterdag 30 december is in De Helster alweer de 20e editie!

Tekst: Hans Schmeinck

Vorig jaar scoorde John de Bever met de hit 'Jij krijgt die lach niet meer van mijn gezicht'. En hij is ook nog eens een van de beste Nederlandse zaalvoetballers aller tijden. In 1997 werd De Bever op het WK zelfs tot 's werelds beste uitgeroepen. Eind 2016 bleef het team van sc Bemmel ook maar grinniken en grijnzen. Want zij waren toen de beste zaalvoetballers. Van de Betuwe weliswaar, maar toch.

In de finale van de 19e editie van de Wintercup in Elst, gesponsord door Jumbo Macleane, wonnen de Bemmelnaren in een spannende strijd nipt met 2-1 van Spero, uit Elst….

Wie volgt de roodzwarten dit jaar op als winnaar? Dat is de vraag. Een ding is zeker, de organisatie is wederom in handen van de familie Hendriks uit Elst. Die dit jaar hopen op wat meer publiek dan vorig jaar. Maar dat komt vast goed, want de editie van 2016 werd gehouden op 24 december, een dag voor Kerstmis. Dit jaar is de datum van de jubileumeditie –want 20e keer!- gunstig, zaterdag 29 december. Vanaf 14.00 uur wordt er afgetrapt in de hal De Helster in Elst.

De volgende clubs uit de Betuwe vaardigen een team met de meest behendige spelers af naar het traditionele zaalvoetbalevenement: RKSV Driel, Sc Elistha, Sv Spero, SVHA, RKVV HAVO, Jonge Kracht, Sv Excelsior Zetten en ook de winnaars van vorig jaar, Sc Bemmel, geven weer acte de presence.

Sudden death

Onlangs werd de loting verricht en het speelschema vastgesteld. Dat leverde een volledig Overbetuwse poule (A), terwijl de andere poule (B) juist Lingewaard getint is (zie kader). Iedere wedstrijd duurt 1 x 20 minuten, behalve de finale die twee keer tien minuten duurt. De poulewedstrijden duren van 14.00 tot 18.22 uur. Vlak daarna beginnen de kruisfinales, de troostfinale is om 19.08 uur en de finale om 19.30 uur. Eindigt de finale gelijk dan volgt er een zogeheten sudden death (van max. 10 minuten) en daarna shoot-outs. De prijsuitreiking is om 20.00 uur. Dan zal de zingende zaalvoetballer John de Bever ook vast te horen zijn. En krijgen de spelers van een ander Betuws team dan Bemmel de lach niet van hun gezicht(en). Facebook.com/wintercup.elst.7.

[kader]

Spero en Elistha in Elster burenruzie

Poule A is volledig 'Overbetuws', want Elistha, Spero, Driel en SVHA. Waarbij het duel om 15.50 uur tussen eerstgenoemden, een heuse Elster 'burenruzie', in het oog springt. Als ook de krachtmeting tussen tweedeklasser Spero en derdeklasser Driel (17.18 uur). Het jonge team uit Herveld-Andelst kan wellicht voor een verrassing zorgen.

Poule B is voor driekwart afkomstig uit Lingewaard (HAVO, Jonge Kracht, Bemmel) gecompleteerd door het Overbetuwse Excelsior Zetten. Waarmee meteen dé outsider is genoemd. De club is op het veld lijstaanvoerder van de zaterdagse klasse 4A. Aanraders: HAVO-Jonge Kracht –vorig jaar klassegenoten in 4F- om 14.44 uur en Bemmel-HAVO om 18.02 uur.