Afbeelding
Foto:

Is de tuinbouw klaar voor de digitale markt?

BETUWE - Recentelijk vond bij Plantion in Ede, het door Glaspact Arnhem-Nijmegen georganiseerde symposium plaats 'Bent u klaar voor de digitale markt'. Big-data was één van de onderwerpen, want de traditionele supply-chain gaat op zijn kop. Is de tuinbouw hier klaar voor?

Deze regio is strategisch gelegen is ten opzichte van de grote Centraal Europese afzetgebieden. Buurland Duitsland is een belangrijk afnemer van Nederlandse bloemen en planten. Bloemen moeten weer 'top of mind' worden bij de consument en zeker bij mensen tussen 20 en 30 jaar, Deze groep leeft enerzijds in een digitale wereld, en is anderzijds op zoek naar rust en authenticiteit. Bloemen en planten vullen uitstekend deze wens naar authenticiteit, harmonie en schoonheid in.

De traditionele winkels zagen hun omzet, ook in dit jaar van economisch herstel, weer terug lopen. In tegenstelling tot grote internetplatforms, zoals Zalando en Bol.com. De centrale vraag tijdens het symposium was: wat staat de sierteeltketen de komende jaren te wachten?

De consument schaft steeds meer haar producten aan via het internet, doen aankopen op een door hun gewenst tijdstip. De consument laat hiermee een 'spoor' van informatie achter tijdens zijn keuzeproces op het internet. Met dat 'spoor' aan informatie, is het mogelijk om het consumentengedrag echt te gaan begrijpen, en hier op in te spelen. De sierteeltsector zal de vertrouwde paden moeten verlaten en zich op een andere manier dienen te gaan presenteren (onder andere op Social Media). Bloemen en planten moeten weer onderdeel worden van de lifestyle van grote groepen consumenten.

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, en biedt de consument steeds meer keuze en gemak. Wie goed naar consumenten luistert, en dat aan de meest innovatieve technologie kan koppelen is de marktleider van morgen!