Ingezonden brief

Prestatieafspraken en wat daar van over bleef

We hebben er naar uit gekeken, de nieuwe Woonwet in 2015. Vanaf dat moment mogen huurdersorganisaties meepraten over prestatieafspraken met de corporatie en de gemeente. Dit zijn de afspraken waarin wordt vastgelegd wat er het komende jaar gaat gebeuren op het gebied van sociale woningbouw, verduurzaming, hoogte van de huren en nog veel meer. Niet alleen meepraten maar ook meetekenen, dus meebeslissen.

Wij hadden de ijdele hoop dat we dan iets in te brengen zouden hebben... IJdele hoop want niets was minder waar! Al onze voorstellen werden voorzichtig maar zeer doeltreffend van commentaar voorzien in de trant van; daar gaan we het komende jaar mee verder, jullie hebben wel gelijk maar..., uiteindelijk moeten we daar wel naar toe maar het komende jaar lukt het nog niet en vele andere drogredenen.

Dat was de reden dat wij niet wilden tekenen. De nieuwe Woonwet is er volgens ons niet gekomen om ons aan het lijntje te houden of om af te spreken dat je iets af gaat spreken. De afspraak dat er bij nieuwe projecten 30 procent sociale huur gebouwd zal worden lijkt mooi maar is er één waar veel ontsnappingsclausules in zitten.

Bovendien is er iets heel vreemds mee aan de gang. Toen Groen-Links in de raadsvergadering onlangs met dit voorstel kwam, werd het niet gesteund door het CDA en D66, de coalitiepartijen. Nu probeert wethouder Van Baal mooie sier te maken met het voorstel van Groen-Links dat ze eerst niet wilden. Wij willen dat er harde afspraken worden gemaakt over meer sociale woningbouw. Niet dat er oudere woningen verkocht worden zo gauw er nieuwe gebouwd zijn zoals bij Woonstichting Valburg.

De verduurzaming, die hopeloos achterloopt, wordt afgedaan met energiecoaches. Prima maar veel te weinig! Wij vinden dat er op grote schaal zonnepanelen op de huurwoningen moeten komen. Goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de huurders. Zij hebben forse huurverhogingen achter de rug en mogen ook wel eens een meevaller hebben, Kopers worden met fluwelen handschoenen aangepakt maar de huurder, die het vaak wat moeilijker heeft, betaalt de hoofdprijs.

De nieuwe energiebelasting die er aankomt zal ook voor een huurder weer veel nadeliger uitpakken dan voor diegene die wat meer inkomen heeft. Tevens willen wij dat woningen sneller geïsoleerd worden en daar zou de gemeente ook een steentje aan kunnen bijdragen. Het duurt allemaal veel te lang. de gemeente besteed veel tijd aan mooie nota's en brainstormsessies en vervolgens gebeurt er veel te weinig.

Kortom, wij zijn zeer teleurgesteld en hopen alleen maar dat de betrokkenen er van geleerd hebben en wij volgend jaar wel iets kunnen bereiken.

Willemien Seinhorst, voorzitter huurdersorganisatie Um 't Huus (werkgebied huurders van Woonstichting Valburg)