Een impressie van het Engelse orgel in het koor van de Grote Kerk in Elst.
Een impressie van het Engelse orgel in het koor van de Grote Kerk in Elst. Foto: Carel van Gestel

Engels orgel aanwinst voor Overbetuwe

ELST - De protestantse Grote of Sint-Maartenskerk in Elst beschikt over twee orgels, het grote neobarokke Van Leeuwen-orgel uit 1953 en een bescheiden koororgel, in 1967 gebouwd door de Duitse firma Walcker.

Dit laatste instrument voldoet niet meer aan de eisen van de huidige vormen van liturgie. Het biedt te weinig mogelijkheden om behalve solisten en koren ook de gemeente goed te kunnen begeleiden. Een goede reden om uit te kijken naar een groter en krachtiger koororgel, waarbij de voorkeur uitging naar een orgel uit de romantische tijd. Een dergelijk instrument biedt tal van nieuwe liturgische en muzikale mogelijkheden, sluit goed aan bij de Britse koortraditie en vormt met zijn romantische klanken een prachtige tegenhanger voor het Van Leeuwen-orgel.

Het gedroomde instrument werd gevonden bij orgelrestaurateur F.R. Feenstra in Grootegast, specialist in Engelse orgels. Het is in 1870 gebouwd door J.W. Walker & Sons voor een kerk in het Engelse Winchester en in 1877 door dezelfde firma vergroot tot een tweeklaviers orgel. Om het helemaal geschikt te maken voor het beoogde gebruik in Elst kan het aantal registers met twee worden uitgebreid tot 15. Naar verwachting wordt in januari het contract ondertekend en zal het orgel na restauratie en uitbreiding rond Pasen 2019 in gebruik kunnen worden genomen. Het is dan niet alleen een aanwinst voor de Protestantse Gemeente Elst, maar voor de hele gemeente Overbetuwe en daarbuiten. Immers, de historische kerk met zijn prachtige akoestiek vormt tussen Arnhem en Nijmegen een unieke concertlocatie! Voor meer informatie, zie http://www.pg-elst.nl/de-kerk/orgels/.