Boerenmagie bij Historische Vereniging Marithaime

ELST - Op woensdag 13 december om 20.00 uur in Het Wapen van Elst Dorpsstraat 28 te Elst is de lezing van Jan Bornebroek over 'Boerenmagie'.

Onder boerenmagie verstaan we die verschijnselen in het volksgeloof, de volkscultuur en de volksgeneeskunst waaraan van oudsher op het platteland van oostelijk Nederland een magische, onheilafwerende en genezende werking en kracht werd toegeschreven.
Vanaf de prehistorie tot in de 20ste eeuw werd het dagelijkse doen en laten van de bewoners van deze streken beïnvloed door bijgeloof. Zelfs in de huidige moderne tijd zijn daarvan nog veel voorbeelden aanwijsbaar. Gevel- en stiepeltekens, stalramen, muurankers, oeleborden, heilsknopen, levensbomen, hazelaar, lijsterbes en vlierstruik om er maar een paar te noemen, hadden oorspronkelijk allemaal een magische waarde.
Jan Bornebroek uit Enschede is historicus en gespecialiseerd in de volkscultuur van het platteland in oostelijk Nederland. Auteur van verscheidene boeken over dit thema. Vorig jaar was hij te gast bij ‘Gelderse Koppen’ van Omroep Gelderland. De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Aan niet-leden wordt een bijdrage van 2,50 euro gevraagd.