Spar. Foto: Janny de Vries
Spar. Foto: Janny de Vries

Dierengeluiden

Dag Sinterklaasje...

HETEREN - Ja, vandaag is Sinterklaas alweer op de boot gestapt terug naar Spanje. Ik hoop dat ze beter weer hebben dan op de heenreis, want storm hebben we nu wel genoeg gehad. Nu moet het maar echt gaan winteren met sneeuw, ijs en natuurlijk de kerstboom.

Die kerstboom die altijd uit gescholden wordt voor den, maar eigenlijk een spar is. De den, eigenlijk grove den, herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond en ongeveer 5 cm lang. Omdat de boom de onderste takken laat vallen als er bovenaan takken bijkomen heeft hij vaak een lange rechte stam met bovenaan een soort pruik van takken met naalden. De dennenappels zijn kort en dik. De spar, onze kerstboom dus, heeft naalden die rondom de twijg staan en deze naalden zijn plat of hoekig, maar zeker niet rond. De spar laat ook de onderste takken niet afvallen dus heeft de boom vaak een piramide achting vorm met takken vanaf vlak boven de grond. De sparrenkegel is lang en slank, heel anders dus dan de dennenapel.

Bij ons op landgoed Overbetuwe hebben we bij de receptie twee grote sparren staan, als je een spar eens goed wil bekijken moet je naar de de receptie van ons landgoed komen, dan kun je die spar met zijn naalden en kegels en misschien ook de uilen die erin roesten, eens goed bekijken.

Landgoed Overbetuwe vind je aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Meer informatie staat op www.gezinsboerderij.nl. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten op de kinderboerderij like dan www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Je kunt ook bellen met 026 4720707.