Projectkoor Midden Nederland repeteert. Foto: Sip Schimmel
Projectkoor Midden Nederland repeteert. Foto: Sip Schimmel

Magnificat Bach voor het eerst in Elst

ELST - Op zaterdag 16 december klinkt voor de eerste keer in Elst het Magnificat van Bach in de Grote Kerk in Elst. Het Project Koor Midden Nederland, onder leiding van Herman Schimmel uit Elst, voert dit grootse werk uit, samen met het Orkest van de Bachcantate Diensten Utrecht en solisten.

Naast Het Magnificat klinkt ook het eerste en meest bekende deel uit Bach's Weihnachtsoratorium en de derde orkestsuite van Bach met daarin het beroemde Air. Het concert begint om 20.00 uur. Toegangsprijs bedraagt 12,50, voorverkoop 10 euro.

Vele honderden componisten schreven muziek voor het Magnificat, de Lofzang van Maria. Een lofzang die Maria aanhief toen ze op bezoek was bij haar eveneens zwangere nicht Elisabeth. Het Magnificat is Bach's eerste grote koorwerk, veel rijker en grootser dan zijn cantates tot dat moment. Het klonk voor het eerste bij de vespers op Maria Visitatie (2 juli) en de tweede uitvoering was tijdens de vesper op Eerste Kerstdag 1723.

Later transponeerde Bach het Magnificat naar D-dur. Zo kon hij trompetten mee laten spelen. Toevoeging van pauken geven het werk een feestelijk karakter. Diezelfde instrumenten klinken ook in het majestueuze openingskoor van het Weihnachtsoratorium en even feestelijk is de derde orkestsuite van Bach.

Het concert werd door Herman Schimmel in twee maanden tijd op projectbasis voorbereid en klinkt een dag later (zondagmiddag 17 december) ook in Bilthoven. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.projectkoormiddennederland.nl bij Bruna in Elst of telefonisch bij Sipkje Schimmel (0481 376125).