Ransuil
Ransuil Foto: Roel Wintering

Dierengeluiden

Hoor de wind waait...

HETEREN - Sinterklaas is al weer in het land en er zitten nog steeds blaadjes aan de bomen. Als de wind wat harder door de bomen gaat waaien zullen ook de laatste blaadjes afvallen. Dan is het echt winter en in de winter komen de uilen bij ons in de spar roesten.

Ik kan er bijna niet op wachten. 'Onze' uilen zijn ransuilen en dit is één van de acht soorten die in Nederland voorkomen. Het zijn prachtige beesten met oranje ogen die bijna de hele dag roerloos op de takken van de spar zitten. In de schemer gaan ze jagen, ze vangen dan vooral veldmuisjes, die ze met huid en haar opeten. Maar de botjes zijn niet te verteren dus braken ze die in de vorm van braakballen weer uit. Deze braakballen liggen dan onder de boom en als wij die uit elkaar pluizen vinden we de botjes terug. Met behulp van een zoekkaart kan je dan zien welke botjes het zijn. Erg leuk om te doen.

Maar de ransuil is niet de enige uil die hier voorkomt, je kunt ook regelmatig de steenuil zien en horen. Deze uil heeft gele ogen en zal hoofdzakelijk overdag op muisjes jagen. Zij produceren ook braakballen. Als je weet wat een steenuil rust, zou je ze daar kunnen vinden.

Het Landgoed Overbetuwe ligt aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Meer informatie staat op www.gezinsboerderij.nl. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten op de kinderboerderij like dan www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Je kunt ook bellen met 026 4720707.