Uitkomen met je inkomen!

NEDER-BETUWE - Welzijn Rivierstroom komt steeds vaker inwoners tegen die niet goed weten hoeveel geld ze uitgeven. Dat leidt tot problemen met rood staan of zelfs tot schulden als er plotseling onverwachte kosten zijn, zoals een wasmachine die stuk gaat. Welzijn Rivierstroom adviseert inwoners daarom ook om regelmatig een overzicht van inkomsten en uitgaven te maken.

Van nature hebben de meeste mensen wel door hoeveel ze per maand kunnen uitgeven. De problemen beginnen vaak als er onverwachte kosten zijn. Bijvoorbeeld als de koelkast stuk gaat. Ook met jaarlijkse kosten wordt vaak weinig rekening gehouden. Iedereen krijgt immers een rekening van afvalstoffenheffing in het begin van het jaar. Ook met betalen van het eigen risico van de zorgverzekering moet rekening gehouden worden. Gespreid betalen is tegenwoordig mogelijk. Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden om via de zorgverzekering geld opzij te leggen voor het eigen risico. Maar inzicht in welke kosten er per maand en per jaar zijn is heel belangrijk om niet in de problemen te komen. Daarnaast is het verstandig om wat spaargeld op te bouwen.

Voorkomen is het beste. Juist als iemand nog weinig problemen ervaart en goed uitkomt is het slim om een financieel plan te maken. Zelfs al spaar je maar een paar tientjes per maand, dan loopt dat binnen een paar jaar snel op.

Inwoners die meer informatie willen of hulp bij het maken van een financieel plan kunnen altijd terecht op de site www.nibud.nl. Ook kunnen ze terecht bij de gemeente met vragen. Welzijn Rivierstroom biedt ook informatie en is bereikbaar op 0344 602337 of mail info@welzijnrivierstroom.nl.