Lezing Bart Kruijt in Vluchtheuvelkerk Zetten

ZETTEN – Op zondag 19 november geeft Bart Kruijt (1959) een lezing in de Vluchtheuvelkerk. Zijn uitgangspunt zal zijn het nog niet zo lang geleden verschenen boek 'Het Oerboek van de Mens'.

Bart Kruijt is Wagenings onderzoeker klimaat en (Amazone) bossen. Sinds zijn studententijd is Bart ook een fervent zanger in klassieke koren op hoog niveau. Dit wekte zijn latente interesse in religie. Deze interesse was aanvankelijk verstandelijk en filosofisch, die van een buitenstaander. Maar hij is er van alles over gaan lezen. Hij heeft hierbij wel ervaren, dat het niet eenvoudig is om een samenhangende visie op God en mensen te creëren.

Recent verscheen 'Het Oerboek van de Mens', waarin antropoloog Carel van Schaik en historicus Kai Michel, beiden atheïst/agnost, op een boeiende wijze, vanuit een antropologisch gezichtspunt, uiteenrafelen hoe de Bijbel ontstaan is en waarom het zo’n ontzettend belangrijk en nuttig boek was.

Zo betogen ze onder andere dat de Bijbel in feite het product van vroege wetenschap was, met het doel de maatschappij voor onheil te behoeden. En dat er meerdere godheden in de Bijbel te erkennen zijn. Maar bij Bart Kruijt bleef na dergelijke verhalen een onbestemd, leeg gevoel achter. Dit gevoel wil hij graag samen verkennen in de Heuvellezing van 19 november.

Omdat het zondagochtend is, klinkt er ook muziek en wordt afgesloten met een zegen, ongeacht de conclusies van deze lezing. De lezing is op 19 november in de Vluchtheuvelkerk Zetten, ingang Bakkerstraat, aanvang 10.00 uur. De lezing is vrij toegankelijk.