Door het Katholiek Thuisfront in Driel werd geld ingezameld om de Jongens overzee moreel en immaterieel te steunen.
Door het Katholiek Thuisfront in Driel werd geld ingezameld om de Jongens overzee moreel en immaterieel te steunen. Foto: Collectie Henk van Rijsewijk

Drielse jongens overzee

DRIEL – Op donderdagavond 16 november verzorgt de vereniging Historische Kring Driel een voordracht over de 27 Drielse jongemannen die naar Indonesië werden uitgezonden.

De lezing wordt verzorgd door Thea van Rijsewijk. Als lid van de Historisch Kring Driel heeft zij het afgelopen jaar historisch onderzoek gedaan en gesprekken gevoerd met Indiëgangers zelf, hun vrouwen, kinderen, broers en zussen. Van hen heeft ze ook veel historische foto’s gekregen, wat heeft geleid tot een aansprekende presentatie vol met uniek bronmateriaal.

In haar voordracht gaat Thea van Rijsewijk eerst kort in op de historische achtergrond om vervolgens te vertellen over de ingestelde dienstplicht, de militaire opleiding en het troepentransport naar Indonesië. Ook staat ze stil bij het contact van de uitgezonden jongens met het achtergebleven thuisfront en komen één voor één de 27 Drielse Indiëgangers kort aanbod. Afsluitend worden de problemen geschetst die na thuiskomst ontstonden.

Na afloop van de lezing zal een extra editie van het geschiedkundig bulletin Driels Oud Neijs met als onderwerp ‘Drielse jongens overzee’ voor 2,50 euro te koop zijn. Let wel: tot de voorraad strekt.

De voordracht begint om 20.00 uur en vindt plaats in De Oldenburg aan het Hofplein 1 in Driel. Voor leden van de Historische Kring Driel is de toegang gratis, niet-leden betalen ter bestrijding van de kosten 2,50 euro.