Romeinen in de Betuwe aan de hand van Peutingerkaart

HEMMEN - Op dinsdag 21 november om 20.00 uur houdt de Historische Kring Midden-Betuwe in dorpshuis De Oude School in Hemmen een lezing over de Romeinen in onder andere de Betuwe. Inleider is Frans Tielens, oud-leraar klassieke talen.

Rond het jaar nul was de Betuwe deel van het Imperium Romanum, het Romeinse Rijk. De (Neder)Rijn was de natuurlijke grens (Limes) van dit immense Rijk. De hier gelegerde legioenen bewaakten de grens en hadden tegelijk veel invloed op de bevolking. Het wegennet, de staatsinrichting, communicatie, informatie en propaganda werden door het leger verzorgd. In het grote Rijk was handel met verre oorden relatief makkelijk. De oorspronkelijke bevolking zag de voordelen en paste zich aan. Uit deze tijd stamt de Peutinger kaart, een kopie van een oorspronkelijk Romeinse kaart uit de derde of vierde eeuw. Een gebied van Groot-Brittanniƫ in het westen tot de rivier de Ganges in het oosten is hierop zichtbaar.

De oudst bekende kopie, gemaakt door een Duitse monnik in de 13e eeuw, ligt nu in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek. De kaart kwam 1507 in het bezit van de humanist Konrad Peutinger, vandaar de naam. De kaart kent 12 perkamenten bladen in totaal 6,82 m lang. Het is meer een schematische voorstelling van het wegennet in het Romeinse Rijk dan een getrouwe topografische kaart. De oorspronkelijke kaart, werd nog bijgewerkt tot het jaar 400.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Niet-leden van de Kring betalen drie euro ter bestrijding van de onkosten.