Praten over verdriet en rouw

NEDER-BETUWE - Vaak zoeken nabestaanden steun bij elkaar om het verlies van een overledene te verwerken en doorlopen gezamenlijk het rouwproces wat na verloop van tijd wordt afgesloten

Echter, bij niet alle nabestaanden verloopt het rouwproces goed. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet accepteren dat hun partner is overleden, blijven ontkennen of worden depressief. Er zijn ook mensen die helemaal alleen achterblijven, zonder steun van familie en vrienden. Voor deze mensen is het soms nodig om hulp te zoeken. Zij kunnen na het overlijden van een dierbare nazorg krijgen in de vorm van bijvoorbeeld rouwondersteuning. Ondersteuning in de vorm van een luisterend oor is uiterst belangrijk want het rouwen maakt veel emoties los.

Bij rouw en verliesverwerking kunnen zich allerlei reacties voordoen. Rouw is niet alleen droefheid en depressie, het gaat om gevoelens van angst, agressie, schuld, verwarring, maar ook opluchting.

Verwerken is niet vergeten. Belangrijk is om het verdriet te delen. Verliesverwerking kan moeilijk zijn als deze steun van naasten ontbreekt, of als u onvoldoende steun ervaart van het wel aanwezige sociale netwerk. Waar kunt u terecht voor hulp en een luisterend oor? Nabestaanden willen na het verlies van een naaste vooral blijven praten over dit verlies.

Welzijn Rivierstroom; 0344 602337; email: info@welzijnrivierstroom.nl.