Kindercollege in de Bibliotheek Zetten

ZETTEN - Op 13 november houdt de bibliotheek in Zetten van 16.00 tot 17.00 uur samen met de Historische Kring Midden-Betuwe een college voor kinderen uit de groepen 7 en 8.

Daan Viergever zal met de hulp van Ed Janssen de oorlog bespreken die in de herfst en winter van 1944-1945 in Zetten en omgeving woedde. Hierbij worden veel foto’s uit die tijd getoond. Toen de Engelsen na de verloren slag om Arnhem eind september 1944 in de Betuwe belandden, ging daar het gevecht door tot april 1945.

Er werd steeds doorgevochten tussen enerzijds Engelsen en Amerikanen en Duitsers aan de andere kant. De rondvliegende kogels en granaten waren levensgevaarlijk, zowel voor de soldaten als voor de inwoners. Toen midden in de winter de Rijndijk werd vernield, overstroomde de Betuwe ook nog. De toestand was volkomen onhoudbaar. De mensen vluchtten naar Brabant of zelfs naar België. Dat heette de evacuatie.

Pas in juni 1945 kwamen ze terug in een volledig verwoeste streek. Alle kinderen van de groepen 7 en 8 zijn welkom. De toegang is gratis. "Om de bezoekertjes goed te kunnen ontvangen, krijgen we graag even een aanmelding op telefoon 0488 451995 of per mail aan: zetten@obgz.nl."