Afbeelding

Zaterdag Slachtdag

HERVELD - Slachtdag op zaterdag 4 november: Een oeroude traditie 'varken op de leer' wordt bij museumboerderij Den Tip in Herveld- zuid in ere gehouden door het varken, nadat het eerst vet was gemest, te slachten en daarna op te hangen. De dorpsslager kwam dan langs en ging aan het werk om zoveel mogelijk delen van het varken te gebruiken.

Zo werd er voor de wintermaanden worst, bloedworst, balkenbrij en zult gemaakt maar daarnaast werden ook de ribbetjes, spek en de ham in de spekbak, bij ons museum nog altijd aanwezig, geconserveerd.

Niet eetbare delen van het varken werden voor andere doeleinden gebruikt zoals reuzel voor het invetten, van de varkensharen werden kwasten gemaakt en ook de varkensblazen kregen een nuttige bestemming.

Vanaf 11.00 uur kunt u bij ons museum deze oer traditie bijwonen. Ook voor uw kinderen en/of kleinkinderen kan dit een leerzaam moment zijn om te zien en beleven hoe door slager Diepeveen uit Herveld het varken vakkundig wordt aangesneden. Misschien mogen ze de slager wel helpen bij het maken van onder andere de verse worst. Daarna worden de diverse vlees- en worstsoorten ter plaatse verkocht en verser kan het haast niet zijn.

Afbeelding
Afbeelding