Xanthos H1 wint slopende vijfsetter

ZETTEN - Op dinsdag 24 oktober was het Xanthos-avond, met liefst vijf volleybalteams die in de Zettense Wanmolen speelden. Heren 1 kreeg bezoek van LIVO Duiven; een gewaagde concurrent uit de derde divisie, waar in de voorbereiding nog van werd verloren.

Xanthos begon redelijk, maar dit was niet genoeg. LIVO wist met name via de buitenaanval veel punten te halen, en won met 25-22 de eerste set.

Set twee begon coach Ed Hofstede met gewijzigde opstelling, bedoeld om meer blokkade tegen buitenaanval evenals aanvalskracht op midden te creƫren. Dit pakte goed uit. Samen met extra service-druk werd LIVO voorspelbaarder, en kon Xanthos meerdere punten via blok en aanval binnen halen; 25-20.

Xanthos ging in de derde set op zelfde voet verder, maar LIVO kreeg meer grip op de situatie. Dit leidde tot setpunten voor LIVO die het niet wist te verzilveren. Een belangrijke service-serie van Koen Scholtes, met knappe drie-meteraanvallen van aanvoerder Mark den Hartog, zorgde voor euforie in de sporthal; 26-24 voor Xanthos!

Set vier leek Xanthos geen schim van de vechtmachine uit set 2 en 3, en stond het snel meer dan tien punten achter. Een goede serie aan het eind verkleinde de achterstand, en gaf nog hoop op een goede uitkomst van de vijfde en laatste set; 19-25.

De laatste set ging het gelijk op tot 7-7. Xanthos rechtte de rug en liep via een service-serie van Ruben Verwoert uit. Het publiek, dat Pieter Koldenhof luidkeels toezong na slimme aanvallen, zette zich achter de thuisploeg en schreeuwde de overwinning binnen; 15-11! Na bijna 2,5 uur spel won Xanthos met 3-2.

Op zaterdag 11 november 16.00 uur krijgt Xanthos bezoek van Zeewolde.