Jubileumconcert van

Sint-Maartenskerkkoor Elst

ELST - Op 2 november 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, werd in Elst (Gld.) het Sint-Maartenskerkkoor opgericht. Het is zeker te zien als een teken van licht en soms gezongen protest in een donkere tijd. De eerste jaren werd er nog gezongen onder de naam Hervormd Kerkkoor.

Het eerste doel was en is nog steeds de ondersteuning van de eredienst, je bent tenslotte kerkkoor. Daarnaast wordt er ruimschoots gebruik gemaakt van de rijke schat aan koormuziek die we kennen: van Bach tot Fauré, van Händel tot Mendelssohn, van Kedrov tot Gounod, van Scarlatti tot Huub Oosterhuis en van de Mattheus Passion tot liederen uit Taizé. De laatste tijd wordt ook het Nieuwe Liedboek voor Kerk en Gezin als bron voor het koor gebruikt.

Elke donderdagavond wordt door rond veertig leden fanatiek geoefend en gezongen in Onder de Toren onder leiding van Herman Schimmel. Het koor werkt gemiddeld zes keer per jaar mee aan een dienst. Daarnaast is er het Zomeravondconcert en soms diensten in het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Het Sint-Maartenskerkkoor bestaat nu, veel koorleden en dirigenten later, 75 jaar. Dit is een reden voor een feest. Maar niet alleen met elkaar, het koor wil het ook delen.

Op zondag 12 november is er een feestelijke viering met het koor in een reguliere dienst in de Grote Kerk in Elst met aansluitend een receptie in Onder de Toren. Op zaterdag 18 november is er om 20.00 uur een feestelijk concert van het Sint-Maartenskerkkoor, ook in de Grote Kerk. Tijdens dit concert zingt het koor stukken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy en Georg Frederic Händel. Dit concert staat onder leiding van Dr. Herman Schimmel, dirigent van het SMKK. Verder wordt medewerking verleend door IJsbrand ter Haar (orgel), vier solisten en een klein orkest. Het is zeker de moeite van het komen waard. De entree bij dit concert is vrij: het koor wil haar feest op deze manier graag vieren met u.