Afbeelding
Foto:

Pink Socks: de mens centraal

HETEREN - Voor Irma Roksnoer en Diny Liethoff (van het Centrum voor Spirituele Ontmoeting Heteren) een paar roze sokken van Ignar Rip. Hij verzorgde op 10 oktober een indrukwekkende lezing over wat muziek kan doen voor mensen met Alzheimer, Parkinson en autisme.

Deze pink socks zijn een symbool in de wereld van de zorg om de mens centraal te stellen. Het echte contact met ieder mens, het belang daarvan. Het gaat niet om techniek en targets, alleen om de mens en hoe die zich voelt.

Mensen met Alzheimer leven in een steeds dikker wordende mist. Je kunt ze moeilijk bereiken. De patiƫnten zelf voelen zich vaak verdwaald, verward en ontheemd. Door hun favoriete muziek te spelen - en dan met name uit de periode dat ze zelf 15 tot 25 jaar oud waren - kun je een enorm verschil maken. Door muziek gaat het brein beter werken, komen herinneringen aan mooie tijden terug en worden mensen vrolijk. Ook de verzorgers merken de invloed van muziek: de zorghandelingen lopen gemakkelijker en met minder stress.

Een aanrader: raadpleeg de website van Ignar hoe je dit kunt doen! AlzheimerMuziekGeluk.nl. Daarop staat zijn 5-stappenplan: iedereen kan muziekgeluk aan iemand met Alzheimer geven en kan zorggerichte afspeellijsten samenstellen.

De volgende bijeenkomst is een lezing door Erwin Zeydner. Hij is fysiotherapeut en vertelt over de meridiaantherapie. Meridianen in het lichaam worden gestimuleerd, waardoor het lichaam van binnenuit genezing op gang kan brengen. Op 14 november in zalencentrum De Bongerd in Heteren 20.00 - 22.00 uur Entree inclusief 1 drankje: volwassenen 7,50 euro en jongeren 5 euro (www.spirituele-ontmoeting-heteren.com).