Afbeelding
Foto:

Het verhaal van de Betuwe in '44 - '45

Herinneringsweekend The Island

RANDWIJK - In het weekend van 13,14 en 15 oktober vindt een evenement plaats geheel gericht op de Betuwe tijdens de tweede wereldoorlog in 1944-1945. Er is aandacht voor herdenken, educatie en informatie. Dit is tot stand gekomen door een samenwerking van diverse organisaties op het gebied van WO2 en met ondersteuning van de gemeente Overbetuwe.

U krijgt een inkijk op het militaire leven in die tijd. In een authentiek legerkamp zijn diverse displays te zien waarbij re-enactors, vrijwilligers geheel in de juiste kleding en met alles wat erbij hoort, de omstandigheden van toen zo origineel mogelijk uitbeelden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van veel originele of identieke materialen en uitrustingsstukken. Er worden onder andere een hospitaal, een hoofdkwartier met radiopost, een mitrailleur stelling, een mortierstelling en een uitkijkpost tot in de kleinste details uitgebeeld. Verder zijn er onder andere wapendemonstraties en worden patrouilles of gevechtssituaties uitgebeeld. Op het kamp zijn ook diverse originele voertuigen te zien.

Op vrijdagmiddag wordt een herdenking georganiseerd bij het 101st Airborne monument in Heteren. Er zijn drie basisscholen bij de herdenking betrokken en deze gaan hierbij ook een rol vervullen. Er wordt stil gestaan ter nagedachtenis aan de ruim 300 Amerikaanse soldaten die in de Betuwe voor onze vrijheid het hoogste offer hebben gebracht. Het monument is te vinden op de Rijndijk, onder het viaduct van de A50, aanvang 13:00 uur. U bent welkom.

Op vrijdagavond 13 oktober is er in Randwijks Hof een lezing over wat de Betuwe zo bijzonder maakt tijdens de heftige oorlogsperiode in 44-45. Over de grootste gebeurtenissen en de gevolgen hiervan wordt verslag gedaan, maar zonder te gedetailleerd te worden. Zeker goed om hier eens bij stil te staan, door te zien en te horen wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. U bent van harte welkom de lezing bij te wonen, de zaal is vanaf 19:00 uur geopend, de lezing begint om 20:00 uur.

Gedurende het weekend is in Randwijks Hof een kleine expositie ingericht van particuliere verzamelingen en kleinere musea. Daarnaast zijn er diverse info stands van de meewerkende organisaties. Dit kan zijn op het gebied van herdenken, informatieverstrekking, organisatie, verzamelen en educatie. Het evenement wordt komende jaren in Heteren, Valburg/Elst en Bemmel georganiseerd. Hier willen wij ook de lokale scholen en historische verenigingen bij betrekken. Maar ook andere WO2 georiƫnteerde organisaties zijn welkom zich bij ons aan te sluiten. Als u interesse heeft voor een samenwerking dan kunt u nu alvast een kijkje komen nemen en contact leggen met de organisatie.

Op zaterdagavond is er een feestavond in Randwijks Hof en deze is geheel in stijl en met muziek van de jaren 40. Aanvang 20:00 uur

Het evenemententerrein met legerkamp en Randwijks Hof staan naast elkaar en zijn te vinden aan de Bredeweg no 8a in Randwijk. Voor de jeugd is er een speurtocht over het terrein zodat zij op een speelse manier kennis maken met verschillende facetten van het kamp en de expositie en er zo iets van op kunnen steken.

Het evenemententerrein en de expositie in Randwijks Hof zijn geopend op:

Vrijdag 13 oktober, van 15:00 tot 17:00 uur

Zaterdag 14 oktober, van 13:00 tot 17:00 uur

Zondag 15 oktober , van 12:00 tot 16:00 uur

U bent bij alle activiteiten altijd welkom en de entree is altijd gratis. Voor info info@boic.nl of via facebook, BOIC.