Milanie Doornenbal en Marinus van de Linde bieden het uitgewerkte plan aan, aan wethouder Jan van Baal en raadsvoorzitter Hanny van Brakel.
Milanie Doornenbal en Marinus van de Linde bieden het uitgewerkte plan aan, aan wethouder Jan van Baal en raadsvoorzitter Hanny van Brakel. Foto:

Kastanjelaan, hét visite kaartje van Heteren!

HETEREN - Heterense bewoners en dorpsraad overhandigden 3 oktober de gemeenteraad een plan voor een veilige en mooie Kastanjelaan.

De Kastanjelaan heeft de potentie een sfeer- en stijlvolle entree van Heteren te zijn. Via de prachtig slingerende dijk rijdt men, met zicht op de Plas van Wijck en de karakteristieke Peperbus, het dorp in.

De dagelijkse praktijk is minder romantisch; elk halfuur denderen de lijnbussen met flinke gang langs, afgewisseld door tractoren en vrachtverkeer. Bij lekker weer aangevuld met voorbijrazende motoren en racefietsers. Borden en containerstickers herinneren weggebruikers aan de maximumsnelheid van 30 km/u. Omdat de weginrichting hier niet bij aansluit, is die snelheid echter meer wens dan waarheid. Levensgevaarlijk, vinden de aanwonenden, waaronder een toenemend aantal jonge gezinnen.

Voor de aanwonenden de hoogste tijd voor actie. Geruggesteund door Dorpsraad Heteren sloeg een initiefgroep de handen ineen en bracht de problemen in kaart. Vervolgens brainstormden bijna alle aanwonenden over breedgedragen oplossingsrichtingen. Als mooie bijkomstigheid bleken de ideeën in pas te lopen met de brede dorpsvisie uit 2013. De visualisatie daarvan lag nog op de dorpsraad-plank en maakt voortvarend handelen mogelijk.

Het plan 'Recreatieve Kastanjelaan' voorziet in een mooie, maar vooral een veilige leefstraat. Een ruimte waarin voetgangers en fietsers belangrijker zijn dan gemotoriseerd verkeer. Een sfeervolle laan die de verloren allure weer terugwint. Een visitekaartje waarmee een trots dorp haar gasten onthaalt. Daarbij vormt het project een prachtige verbinding tussen de ontwikkeling van het centrum aan de Flessestraat en de realisatie van het uiterwaardenplan.

Op het raadsspreekuur van 3 oktober overhandigden Milanie Doornenbal (namens de bewoners van de Kastanjelaan) en Marinus van de Linde (namens Dorpsraad Heteren) het plan aan de gemeente. De politiek reageerde positief, een steun in de rug van de bewoners. Het biedt hoop op een toekomst waarin de Kastanjelaan de veiligheid en uitstraling terugkrijgt die het verdient.