Afbeelding
Foto:

Dierengeluiden

Paddenstoelen zoektocht

HETEREN - Paddenstoelen zijn er het hele jaar. Maar in de herfst zie je de meeste soorten. De bekendste is de vliegenzwam. Rood met witte stippen en iets met een kabouter Spillebeen. Een hele fotogenieke paddenstoel, maar waarom heet hij vliegenzwam.

De hoed kun je drogen en heb je in de zomer erop veel last van vliegen, leg de hoed dan op een schotel met water. Laat die hoed helemaal nat worden. De vliegen snoepen ervan en gaan daarna dood. Een oeroud middel tegen vliegen. Dat is misschien wel de reden dat we denken dat deze paddestoel erg giftig is. Nou ja, giftig is hij ook wel, maar voor een mens is hij niet dodelijk. Je gaat er van hallucineren, wat ook niet prettig is. Zo zijn er veel paddenstoelen giftig maar niet dodelijk, maar een aantal is wel dodelijk. Wij kunnen vaak het onderscheid tussen eetbare en niet eetbare paddenstoelen niet goed zien.

Van bijna elke eetbare soort is een dubbelganger die we slecht tot zeer slecht verdragen. Daarom is mijn advies ga gewapend met een boekje, fototoestel en een spiegeltje de natuur in en bekijk al dat moois, fotografeer het, probeer de naam te achterhalen en vooral... geniet. Maar laat ze staan!

Wij van de kinderboerderij Overbetuwe gaan dinsdagmiddag 17 oktober een paddenstoelenspeurtocht maken, samen met Janny proberen we om zoveel mogelijk paddenstoelen te vinden. Heb je zin om mee te gaan, kijk dan even op onze facebookpagina, Kinderboerderij en Zorgboerderij Overbetuwe, om te zien hoe laat en waar we vertrekken. Doe lekkere stevige schoenen aan en kom genieten op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren.