Afbeelding
Foto:

Vijf veteranen aanwezig op Polenherdenking

DRIEL - Op zaterdag 16 september waren vele inwoners van Driel aanwezig tijdens de jaarlijkse Polenherdenking. Daar verwelkomden zij vijf speciale gasten. Poolse veteranen uit het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten van Amerika waren ook dit jaar in Driel aanwezig om een krans te leggen.

Arno Baltussen, voorzitter van Stichting Driel-Polen, ging in zijn welkomstwoord in op de noodzaak van het herdenken: “Herdenken is belangrijk om te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Herdenken doen wij omdat Poolse parachutisten 73 jaar geleden bij Driel, aan parachutes zijn geland om voor onze ouders, grootouders en/of overgrootouders te vechten tegen de vijand die toen ons land bezet hield. Zij hebben daarmee een bijdrage geleverd aan de vrijheid die wij nu dagelijks mogen ervaren.”

Burgemeester Toon van Asseldonk benadrukte in zijn toespraak dat de aanwezigheid van de Drielse bevolking tijdens de herdenking ieder jaar weer laat zien dat zij de veteranen een warm hart toedraagt: “De Drielse bevolking heeft vanaf de eerste dag de Poolse militairen in haar hart gesloten.”

Tijdens de herdenking heeft Amelia Kaczmarek van het Openbaar Gymnasium nr 21 uit Lódz, Polen, haar eigen geschreven gedicht voorgedragen. In haar gedicht noemt zij de parachutisten ‘Engelen van vrede’. En dat is hoe de Drielse bevolking hen ziet. Daarom herdenken zij ieder jaar weer de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski aan de operatie Market Garden. Het hele gedicht is te lezen op www.driel-polen.nl.