Afbeelding

Presentatie Bibliografie van Elst

en een lezing door Bjorn van Snippenburg

ELST - Dinsdag 26 september om 20.00 uur is er in Het Wapen van Elst, Dorpstraat 28 een presentatie van de Bibliografie van Elst, samengesteld door Jan Derksen en Gerrit Mentink. Verder is er de overhandiging van het eerste exemplaar aan mevrouw C. Herberts.

Aansluitend zal Bjorn van Snippenburg een lezing houden over: De rol van de mens op de landschappelijke ontwikkelingen van de Over-Betuwe.

De bewoners van de Betuwe hebben stukje bij beetje het natuurlijke landschap naar hun hand gezet om het zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Deze eeuwenlange ontwikkeling heeft geleid tot het ingewikkelde systeem van dijkjes en afwateringskanalen, dat we vinden op de Waterstaatskaart van 1880. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit systeem drastisch veranderd. Aan de orde zal komen hoe het oude systeem werkte en wat er na de oorlog allemaal is veranderd.

Tot slot zal via beelden worden aangegeven, wat er vandaag de dag in ons landschap nog te zien is van het oude systeem, dat eeuwenlang onze voorouders heeft gediend.

Bjorn van Snippenburg is lid van onze vereniging en ruim een jaar geleden in Groningen afgestudeerd als landschapshistoricus. Titel van zijn scriptie: ‘Spaoje aan de koaje’. De toegang is gratis voor leden van Marithaime en Rotary Elst. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2.50 euro. Meer informatie staat op www.marithaime.nl.

Afbeelding