Intensief burgerparticatietraject bij procedure bestemmingsplan

Nieuwbouwproject Hoge Wei (Oosterhout) kan van start

OOSTERHOUT - Het bestemmingsplan voor het nieuwbouwproject Hoge Wei (Oosterhout), is onherroepelijk. Dit betekent dat projectontwikkelaar Klok kan gaan starten met de bouw van zestig woningen aan de dijk bij Oosterhout. Hieraan is een intensief burgerparticipatietraject vooraf gegaan.

De eerste voorbereidende werkzaamheden starten op korte termijn. Om te komen tot een gedragen plan is door de gemeente en Klok intensief gesproken met betrokken partijen. Zo zijn er diverse informatiebijeenkomsten geweest met inwoners, actiegroep 'Kwellend Water', en andere belanghebbenden. Aanvankelijk was er vrij veel weerstand vanuit omwonenden tegen het plan. Met name het aantal huizen, het type huizen en de effecten van de bouw op de bestaande bebouwing, waren punten van discussie. In de bijeenkomsten is uitvoerig op deze punten ingegaan en hebben aanwezigen hun wensen kunnen indienen. In het uiteindelijke plan is hier vervolgens zo veel mogelijk rekening mee gehouden. Tijdens de bestemmingsplanprocedure is er één bezwaar ingediend bij de Raad van State, maar dit is door de indiener uiteindelijk ingetrokken. Daarmee is het plan onherroepelijk geworden. In het plan dat er nu ligt, is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en bezwaren van betrokken partijen. Zo gaan er bijvoorbeeld zestig woningen, in plaats van de oorspronkelijke honderd woningen gebouwd worden. Daarnaast is uitgebreid onderzoek geweest naar de waterproblematiek (kwelwater) en zijn er ter voorkoming hiervan maatregelen opgenomen in het plan. Ook zijn de toegestane bouwhoogtes verlaagd. De direct belanghebbenden zijn in een aparte informatieavond geïnformeerd over de maatregelen en het genoemde onderzoek.

Wijnte Hol, wethouder gemeente Overbetuwe: "Wij kijken als gemeente terug op een succesvol participatietraject, waarbij er ruimte is geweest voor de diverse belangen, wensen en eisen ten aanzien van dit project. Wij willen als gemeente ruimte bieden aan ontwikkelaars om nog meer mensen te kunnen laten genieten van het wonen in deze prachtige omgeving. Het is echter wel van belang om samen met omwonenden en andere partijen te komen tot een gezamenlijk gedragen plan. Dat is er nu en ik ben van mening dat we met dit plan een juiste balans hebben kunnen vinden met betrekking tot de wensen van toekomstige bewoners en de belangen van omwonenden. Onze complimenten voor de verantwoorde wijze waarop de Dorpsraad, belangengroepen en omwonenden de burgerparticipatie hebben uitgevoerd. Nu het plan gereed is, stopt de participatie echter niet. We blijven met elkaar in gesprek. Dit is goed voor de leefbaarheid van het dorp en de samenhang tussen verschillende groepen."