Ben Manusama gastspreker

in Vluchtheuvelkerk Zetten

ZETTEN – Zondag 17 september komt Ben Manusama als gastspreker naar de Vluchtheuvelkerk in Zetten. In zijn lezing zal hij spreken over de rol die zijn leven en kunstenaarschap spelen in de context van een gemeenschappelijke na-oorlogse Nederlands-Molukse geschiedenis.

Ben Manusama (1957) Delft, opgegroeid in Ridderkerk. Hij volgde een opleiding tekenleraar aan de NLO Delft en een opleiding aan de HKU Utrecht. Vanaf 1995 is hij docent aan de Christelijke Hogeschool te Ede en beeldend kunstenaar sinds 1981.

Unfinished Business. Zo definieert kunstenaar Ben Manusama zijn verhouding tot zijn persoonlijk verleden. Door zijn achternaam en Molukse achtergrond is Ben onderdeel van een complexe geschiedenis, die hem als een veenbrand achtervolgt, denk aan de gewelddadige kolonisatie van Indonesië, het onvrijwillig verblijf van de Molukkers in Nederland en de treinkapingen. Als Molukker voelt Ben Manusama zich een gevangene van een ingewikkeld proces. Zijn manier om daarmee te dealen, is door kunst te maken: krachtige, emotionele en grimmige schilderijen en tekeningen.

Zijn expositie 'Unfinished Business', die 3 juni in Den Haag van start ging, heeft veel losgemaakt. Niet alleen wapperde de RMS-vlag ruim zes weken boven de Hofvijver, een breed internationaal publiek schuifelde dagelijks langs de indrukwekkende werken van Ben. Wat naar voren kwam, is begrip voor de pijn van de Molukkers en interesse in wat er nu werkelijk gebeurd is. Het werk van Ben maakt een dialoog mogelijk. De lezing 17 september begint om 10.00 uur in de Vluchtheuvelkerk Zetten, ingang Bakkerstraat.