Afbeelding
Foto:

Herdenking voor Engelse soldaten aan de dijk

DRIEL – Op zondag 17 september om 15.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats, bij het Britse Hampshire monument.

Tijdens operatie Market Garden hebben er naast alle parachutisten ook infanteriesoldaten in deze omgeving gevochten. Het 7e Bataljon van het Hampshire Regiment was één van deze eenheden. Zij namen ook deel aan operatie Market Garden. Ze rukten op vanaf België via de veroverde bruggen, naar de Betuwe. Op 23 september 1944 kwamen deze soldaten als eerste aan in Heteren. Ze hebben daarna posities ingenomen langs de dijk tussen Heteren en Driel ter hoogte van Steenfabriek de Korevaar.


In de fabriek zaten Duitse soldaten verschanst, waardoor er hevige gevechten om de steenfabriek uitbraken. De Hampshires zijn op 4 oktober 1944 afgelost door Amerikanen van de 101e Airborne Divisie. Zij hebben nog verder gestreden om deze steenfabriek. De littekens van deze gevechten zijn nog altijd in de steenfabriek te zien. Tijdens de gevechten hebben 42 Britse soldaten hun leven verloren. De namen van de vaak jonge gesneuvelde soldaten staan gegraveerd in het monument dat langs de Drielse Rijndijk staat.

De herdenking begint om 15.00 uur bij het monument. Tijdens de herdenking zullen er naast enkele korte toespraken, een minuut stilte en kransleggingen ook witte vredesduiven worden losgelaten. Natuurlijk zijn belangstellenden welkom om de herdenking bij te wonen aan de dijk tussen Heteren en Driel (nabij de Noordhoeksestraat). Voor meer informatie www.never-forget-them.nl of onze facebookpagina.