Afbeelding
Foto:

De geschiedenis van Groot Randwijk

HEMMEN - Op dinsdag 19 september om 20.00 uur zal Ed Janssen een lezing verzorgen in dorpshuis De Oude School in Hemmen.

Onderwerp is: 'De geschiedenis van Groot Randwijk'. Dat klinkt misschien wel erg pretentieus voor een dorp als Randwijk. Maar dat dorp en de daarbij horende buurtschappen Lakemond en Indoornik kennen alle drie een lange en rijke geschiedenis waarover veel te vertellen is. Zowel in Indoornik als in Lakemond stond vroeger een kasteel, waardoor zij een zogenoemde heerlijkheid waren, net zoals het nabijgelegen Hemmen. In Randwijk stond ooit op de grens met Heteren het mysterieuze kasteel Nijburg.

Indoornik heeft een eigen Rooms Katholieke kerk. Dat is bijzonder in deze overwegend protestants-christelijke omgeving. Maar ook daar is een verklaring voor. Het Lexkesveer is een van de oudste veerponten in Nederland. Dat was lang een zeer belangrijke rivierovergang in de verbinding van Utrecht naar Keulen.

Omdat de drie alle een eigen historie hebben, heeft Ed ervoor gekozen ze stuk voor stuk te behandelen. Daardoor krijgt de voordracht een veel betere structuur en wint aan duidelijkheid. Ook in de huidige tijd zijn de drie nog duidelijk te onderscheiden, dit in tegenstelling tot veel voormalige buurtschappen die zijn opgegaan in veel grotere dorpen en steden.

De lezing is vrij toegankelijk voor iedere belangstellende. Van niet-leden van de Historische Kring wordteen bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten gevraagd.