foto: ©Stichting Driel-Polen
foto: ©Stichting Driel-Polen Foto:

Kinderen Poolse school ondersteunen bij Polenherdenking

DRIEL - In september opent de Poolse School in deze regio haar deuren op de locatie van basisschool De Kameleon in Driel. Tijdens de Polenherdenking op 16 september dragen de leerlingen van deze school hun steentje bij aan de herdenking.

Voor de meeste kinderen op de Poolse school is Pools hun tweede taal en tijdens de lessen leren ze nog meer over deze taal. Daarnaast maken ze kennis met de Poolse cultuur, tradities en geschiedenis. En Driel heeft een belangrijke geschiedenis met Polen.

In september '44 werden bij Driel zo'n 1000 parachutisten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski gedropt. Ieder jaar wordt de bijdrage van deze brigade aan operatie Market Garden herdacht. In 2017 nemen ook de kinderen van de Poolse School aan de herdenking deel. Zij brengen, samen met kinderen van de Drielse basisscholen de Kameleon en De Meeuwenberg en het Poolse orkest Promyki Krakowa uit Krakau, Poolse liederen ten gehore aan de zes aanwezige Poolse veteranen, weduwen en familieleden van de overleden veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en andere aanwezigen.

De herdenking vindt plaats op zaterdag 16 september om 15.00 uur, Polenplein in Driel. Om 18.00 uur is er een Poolse kerkdienst in de R.K. kerk Maria Geboorte. Tijdens de herdenkingsweek is ‘Het Informatiecentrum: De Polen van Driel’ van 09.00-17.00 uur geopend.

Op 9 september kunt u meelopen met de Polentocht, ter herinnering aan hen die vochten voor ons voortbestaan. De tocht voert door en rond Driel en de voormalige gevechtsgebieden.

Meer info op www.nijmegen.polskaszkola.nl of op www.driel-polen.nl