Foto: Thijs Adriaans
Foto: Thijs Adriaans

Acht internationale kunstenaars

volgen Masterclass in Andelst

ANDELST - De Masterclass vond plaats bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst samen met de stichting “'From Craft to Art'. Doelstelling is dat zowel ambachten als nieuwe technieken tot unieke combinaties kunnen leiden. Zo leren kunstenaars en ambachtslieden van elkaar.

Dit initiatief wordt sterk ondersteund door Crafts Council Nederland. Crafts Council Nederland is het overkoepelend platvorm voor het hedendaagse creatieve ambacht. Het is de plek waar het ambacht overgedragen en geactualiseerd wordt en waar kunst, mode, design, erfgoed en vakmanschap samenkomen. De smederij houdt niet alleen het ambacht actief, maar draagt deze kennis in de vorm van masterclasses en opleidingen actief uit.

Tijdens de masterclass liepen de kunstenaars bij diverse ambachtslieden, zoals smeden, gieters, emailleerders, graveurs, ciseleerders, et cetera een zeer korte opleiding, waarbij ze eigen ideeën samen met de ambachtslieden tot proef producten uitwerkten. De kunstenaars ontwierpen allen een of meerdere kunstobjecten, die gedurende de rest van de week in samenwerking met de ambachtslieden werden vervaardigd. Al deze objecten zijn in een overzichtstentoonstelling te zien in het gemeentehuis van Arnhem.

Indrukwekkend is om te zien dat zowel oude als nieuwe technieken gebruikt werden om een bepaald doel te bereiken. De masterclass is alle betrokkenen dermate goed bevallen, dat getracht gaat worden om deze masterclass minimaal eenmaal per jaar te gaan organiseren. 'Making and Metal' editie 2017 werd ondersteund door Fonds voor Cultuurparticipatie en de Provincie Gelderland.