Afbeelding
Foto:

Rotaryclubs ontvangen buitenlandse scholieren

BETUWE - De Rotaryclub Elst Over-Betuwe en Rotaryclub Lingewaard ontvangen op zaterdag 31 januari negen scholieren uit het zuidelijk halfrond voor een zogenoemde Dutch Orientation Course.

Dat is een week intensieve training van de Nederlandse taal, voorafgaand aan hun jaarverblijf in Nederland. De Rotaryclubs werken daarin nauw samen met het Westeraam College in Elst. De start is zaterdag 31 januari om 11.00 uur in het Dorpshuis De Tichel, Kolkweg 5a, 6685 BC Haalderen. Op zaterdag 7 februari worden ze daar ook weer uitgezwaaid tussen 10.00 en 14.00 uur.

Voor de negen scholieren (vier uit Argentinië, drie uit Brazilië, één uit Zuid-Afrika, één uit Nieuw Zeeland. Vijf jongens en vier meisjes) is de cursus het begin van hun verblijf in Nederland, waarbij zij een jaar lang, op uitnodiging van een Rotaryclub, een middelbare school zullen bezoeken verspreid over het hele land. Zij wonen dan bij gastgezinnen van plaatselijke Rotaryleden.

De cursus is er in eerste plaats voor om de taal te leren, maar daarnaast ook een oriëntatie op de Nederlandse cultuur. In het recreatieve deel van het programma maken ze ook kennis met echt Nederlandse dingen zoals bijvoorbeeld schaatsen, koeien, stamppot. De taallessen vinden plaats in het Westeraam College dat voor dat doel een van haar computerlokalen ter beschikking heeft gesteld.

Daarnaast zijn er bij elkaar vijfentwintig á dertig vrijwilligers actief voor de begeleiding tijdens de lessen, logeeradressen, chauffeurs, catering en de organisatie van de recreatieve onderdelen van het programma. Organisator Tineke Brussaard: "Voor zowel de kinderen die hier komen als de kinderen die we uitzenden is zo'n jaar vaak een ervaring die ze hun hele leven lang bij blijft, en bijdraagt aan begrip voor andere culturen, en daarom past dit programma ook zo goed bij de doelstellingen van Rotary."