Logo gemeentenieuwsonline.nl

Kaasboerderij De Hoeve bestaat vijfendertig jaar

  Zakelijk

RANDWIJK - Zachtjes stroomt de verse melk in de kaastobbe en vult tot aan de rand. De melk wordt opgewarmd tot 29 °C en er wordt zuursel en stremsel toegevoegd. Na een half uur is de melk zo dik dat je het kunt snijden. Langzaam snijden drie messen rond totdat er allemaal kleine stukjes zijn en wei…

Zo begonnen Jaap en Magda van Maanen op 23 april 1980 met het maken en verkopen van Goudse boerenkaas op kaasboerderij De Hoeve. Na 35 jaar gebeurt het nog steeds op dezelfde manier. Deze neventak werd begonnen omdat hun oudste zoon Johan ook graag op het melkveebedrijf wilde werken.

Er zijn door de jaren heen best veel dingen gebeurd. Naast kaas werd er ook gestart met het maken van zure zuivel. In 1983 werd er nog een zoon geboren en een paar maanden later werd het melkquotum ingevoerd. In 1994 trouwde Johan met Ellen. Zij ging in de kaasmakerij helpen en leerde het vak van haar schoonouders.

Johan en Ellen namen in 2003 officieel het bedrijf over dus ook de kaasmakerij. Maar Jaap en Magda hadden nog geen zin om stil te zitten en zij helpen tot de dag van vandaag in hun eigen tempo nog steeds mee met het kaasmaken en verkopen. Toen zij begonnen hadden zij niet bedacht dat het vijfendertig jaar later nog steeds zou bestaan. Wat de volgende generatie doet zal de tijd leren.

Kaasboerderij De Hoeve, De Hoeve 3, Randwijk; 0488 491287.

Meer berichten