Logo gemeentenieuwsonline.nl

Betuws Oorlogsmuseum in september 1944-stijl

  Evenement

HETEREN - Ook in het Betuws Oorlogsmuseum wordt in deze maand september weer stilgestaan bij de aangrijpende geschiedenis uit september 1944.

Er is een expositie te zien over de Amerikaanse, Engelse en Poolse parachutisten. Verder worden de Engelse Infanterie Divisies welke in de Betuwe waren belicht. Centraal staat een zware mitrailleurschutter van het Engelse Middlesex Regiment in het museum. Dit regiment zat vanaf 22 september tot begin december 1944 in de Betuwe. Deze groep was special opgeleid om met de zware wapens vuursteun te geven. Zij zaten bij de Engelse 43ste Wessex Divisie en de Schotse 51ste Divisie.

Veel uniformen en voorwerpen zijn voorzien van een toen en nu foto van de persoon waar het van is geweest. Op deze manier krijgen deze items een gezicht en heeft het een verhaal. Voorbeelden van deze items zijn een Amerikaans uniform gedragen door een veteraan die in 1944 mee heeft gedaan met de bekende Waaloversteek, een Pools uniform uit Driel van een soldaat van de genietroepen of een set emblemen met bijbehorend naamplaatje van de eerste Engelsman die Heteren op 23 september kwam binnenrijden met zijn Bren Carrier.

Het Betuws Oorlogsmuseum heeft in september extra openingstijden. Van woensdag 13 tot en met dinsdag 19 september iedere dag geopend van 10.00 - 12.00 uur en van 13.30 - 17.00 uur. Het museum staat aan de Onze Lieve Vrouwestraat 36 in Heteren; 026 4722285. Toegang tot het museum kost een vrijwillige bijdrage vanaf vier euro per persoon. Meer info staat op www.betuwsoorlogsmuseum.nl.

reageer als eerste
Meer berichten