Logo gemeentenieuwsonline.nl

Theaterconcert 'Heeren van de Ommelanden' met Dick van Altena als special guest

ELST - Waar de naam 'Heeren van de Ommelanden' vandaan komt? Heel simpel. Eens in de twee weken repeteert het mannenkoor in café In den Ommelanden in Elst. Met dirigent Monique Jansen als enige vrouw in het gezelschap. Een koor dat regelmatig optreedt in verzorgingstehuizen, bij koorfestivals en in het café zelf. Maar het theater deed het koor nog niet eerder aan en daar komt verandering in met een optreden in Theater De KiK in Elst op zondag 15 december.

"We richten ons op een breed publiek en het repertoire dat we die middag ten gehore brengen is een mengeling van Shanty, oftewel zeemansliederen, smartlappen en oude bekende liedjes. Zanger Dick van Altena speelt er een centrale rol in en zal zowel solo als samen met het koor zingen", aldus dirigent Monique Jansen.

Dick van Altena is een bekende Nederlandse zanger en liedjesschrijver. Hij maakte deel uit van countryband Major Dundee en schreef liedjes voor onder andere Henk Wijngaard, De Sjonnies en Saskia & Serge. In zijn eigen oeuvre nemen streektaalliedjes over 'zijn' Betuwe een steeds prominentere rol in.

Monique Jansen: "Tijdens de eerste gezamenlijke repetitie met het koor was er gelijk een klik met hem. Het ging vanzelf. Hij is een zeer ervaren gastzanger en op zo'n moment merk je hoezeer muziek verbroedert. Alle grenzen vallen weg. Samen muziek maken schept een band."

De zang spreekt voor zich tijdens het concert, wat wil je met ruim dertig heren. Accordeonist Jacques Schuilink, die tevens deel uitmaakt van het koor, zorgt voor de instrumentale begeleiding. Of het publiek gaat meezingen? "Zeker", weet Monique Jansen. "Dat gebeurt bij ieder concert. Het gaat vanzelf. We hoeven er nooit moeite voor te doen. Het repertoire en het enthousiasme van de koorleden nodigen daar vanzelf toe uit."

Theaterconcert. Zaal open om 14.00 uur, aanvang concert 14.30 uur. Einde 16.30 uur. Prijs: 12.50 euro, inclusief drankje.

fotograaf Wim Hollemans

Meer berichten