Logo gemeentenieuwsonline.nl
Zelfs één wit pluimpje.
Zelfs één wit pluimpje.

Dierengeluiden Pauw wit of gekleurd?

HETEREN - Omdat een witte pauwenvrouw dit voorjaar eieren heeft uitgebroed die bevrucht waren door een gekleurde man, hebben we nu heel originele jonge pauwen.

Meestal worden de witte vrouwtjes bevrucht door gekleurde mannetjes, want de gekleurde mannetjes zijn sterker dan de witte. Maar dan krijgen de witte vrouwtjes eigenlijk altijd gekleurde jongen. De genen van de gekleurde mannetjes hebben bijna altijd dan de overhand. Maar bij deze vier jongen van dit witte vrouwtje hebben de erfelijke eigenschappen van beide ouders het jong gekleurd. Wij hebben nu dus vier jonge pauwen lopen die gedeeltelijk gekleurd en gedeeltelijk wit zijn. Dit is een heel bijzonder gezicht.

Wil je dat eens met eigen ogen bekijken, kom dan een keer naar het Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat in Heteren, je vindt dan vast wel deze bijzondere pauwen. Als je dan toch op het terrein bent, maak er dan eens een wandeling over. Je kunt bij ons buiten de loslopende pauwen ook allerlei 'wilde' vogels aantreffen. Er vliegen weer heel veel staartmeisjes rond evenals hun familie de pimpel- en de koolmees. Verder zijn er natuurlijk weer de roodborst en heel veel andere kleine en grotere vogels. Maar vogels is niet het enige dat je bij ons kunt zien er zijn ook verschillende soorten paddestoelen, in allerlei kleuren rood als de bekende vliegenzwam, maar ook groenige, bijna witte en zelfs zwarte. Als je een afspraak maakt om op dinsdagmorgen te komen kijken, kan ik meelopen en je verschillende paddestoelen laten zien. Misschien kunnen we er dan, met behulp van een boekje, ook een aantal bij hun naam noemen.

Meer berichten