Logo gemeentenieuwsonline.nl
Mispel.
Mispel.

Dierengeluiden Mispel

HETEREN - Achter de stal van de kinderboerderij staat een mispelboom. De mispel is familie van de appel en de peer. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit de streken rond de Zwarte Zee en is door de Romeinen hier heen gebracht.

Het is een struik of een kleine boom die tussen de anderhalve en zes meter groot kan worden. Hij bloeit met kleine witte bloemen in mei. De vruchten zijn rijp in oktober, maar dan zijn ze nog niet eetbaar. Eetbaar worden ze pas als er vorst overheen gegaan is. De buitenkant van de vrucht verkleurt dan van goudbruin naar bruin en de harde binnenkant wordt zacht. Als ze dan na de nachtvorst geplukt worden moeten ze nog een week of drie met de bovenkant naar onder bewaard worden. Daarna kan het vruchtvlees uit de schil gezogen worden en dit heeft een zoet weeïge smaak. De vruchten bevatten heel veel vitamine c en zijn goed voor de maag en de spijsvertering. In de middeleeuwen was het een heel bekende eetbaar vrucht, maar tegenwoordig weten we niet meer zo goed wat we ermee kunnen doen. Op internet zijn echter wel enige recepten te vinden, zoals mispeljam, mispellikeur, mispelsap en ook taarten en nagerechten worden met de mispel gemaakt.

Wil je het mispelboompje met eigen ogen zien kom dan naar de kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren en loop om de schuur heen naar de geitenwei, dan zie je het boompje staan. Als we van de paardenbak die daarnaast ligt een vlindertuin gaan maken zullen we het boompje zeker laten staan.

Meer berichten