Logo gemeentenieuwsonline.nl

TOP-film: Searching for sugarman

BEMMEL - Op donderdag 24 oktober, tijdens de Zuid-Afrikaanse week in de Theaterkerk Bemmel, kunt u bij TOP een met prijzen overladen filmdocumentaire zien. De film vertelt het onwaarschijnlijke en sprookjesachtig mooie verhaal over de Amerikaanse singer-songwriter Sixto Rodriguez.

Rodriguez maakte begin jaren zeventig twee prachtige albums die werden bejubeld maar door een gebrekkige distributie commercieel niets deden. Het betekende het einde van Rodriguez' carrière.

Wat niemand wist, inclusief Rodriguez zelf, was dat zijn eerste album, Cold Fact, in Zuid-Afrika uitgroeide tot, zoals het in de film verwoord wordt, 'de hymne van een revolutie'. In Zuid-Afrika was apartheid nog springlevend, het was om die reden een geïsoleerd land. Wat inwoners aan internationale kennis opdeden, werd bepaald door de overheid. 'Het was een nazistaat', zegt iemand in de film. Maar de jeugd kwam al wel in opstand en dat was waarop Rodriguez' plaat zo perfect aansloot. Onder de blanken groeide hij vervolgens uit tot de muzikale stem van de anti-apartheidsbeweging. Intussen was de persoon van Rodriguez een mysterie, niemand wist waar hij zich bevond. Zuid-Afrikaanse fans, onder wie een journalist en een platenzaakeigenaar, begonnen een zoektocht, die pas na de komst van internet tot succes leidde.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Meer berichten