Logo gemeentenieuwsonline.nl
De Platycarya-Strobilacea. (foto: Chris van der Werff)
De Platycarya-Strobilacea. (foto: Chris van der Werff) (Foto: Chris van de Wurff)

Groei&Bloei-lezing over houtige gewassen

KESTEREN - Chris van der Wurff geeft 8 oktober een lezing bij G&B in Kesteren. Het onderwerp: allerhande soorten houtige gewassen.

Nu denkt u, wat moet ik mij daarbij voorstellen? Chris (geboren in 1962) startte als 16-jarige met het kweken van zaailingen. De eerste vijftien jaar ging het vooral om laanbomen, maar gaandeweg ging hij zich door zaaien, stekken of enten specialiseren in planten die anderen niet kweekten. Rond 1990 had hij al een groot assortiment zeldzame planten en besloot hij de omslag te maken naar houtige gewassen.

De 'Naamlijst met houtige gewassen' met 15.000 namen werd zijn dagelijks naslagwerk, inmiddels kweekt hij veel planten die zelfs op die lijst niet voorkomen. Op zijn kwekerij in het Brabantse Heeze staan ongeveer 1500 houtige gewassen die buiten in ons klimaat kunnen groeien maar nauwelijks bekend zijn. Veel kwekerijen leveren producten af die niet overeenkomen met de natuurlijke leefwijze.

Hij is afgestapt van gemanipuleerde producten en laat de planten groeien zoals ze van nature zijn. In Engeland staat het summum waar onder andere Chris mee bezig is, in de tuinen van 'Lost Gardens of Heligan' in Cornwall en het 'Westonbirt Arboretum' zie je de 'oude werkelijkheid'.

Voor deze lezing neemt Chris ongeveer 50 takken mee. Het wordt geen dia-avond maar er zal levend materiaal worden doorgegeven, zodat iedereen kan ruiken en voelen. Locatie: Helicon VMBO Kesteren, aanvang 20:00 uur, leden gratis; niet-leden zijn welkom en betalen 3,00 euro. Meer informatie over de volgende lezing staat op www.midden-betuwe.groei.nl.

Meer berichten