Logo gemeentenieuwsonline.nl
Zetten Hoek Veldstraat.
Zetten Hoek Veldstraat.

Oorlog in de Overbetuwse dorpen

HETEREN - Op 15 oktober om 20.30 uur organiseert De Historische Kring Midden-Betuwe een lezing in de Vloedschuur, Kerkstraat 4 in Heteren. Voorafgaand is om 20.00 uur de presentatie van “Water en Vuur” ons bewaarblad.

Daan Viergever en Ed Janssen bespreken de 'Oorlog in de Betuwe' (sept 1944 - mei 1945). De luchtlandingen op 17 september 1944 werden door een groot deel van de Betuwnaren gezien. Na mei 1940 was het rustig geweest. Op zondag 17 september fietste Jeanne Markus nietsvermoedend naar Arnhem. Zij zou pas in juni 1945 thuiskomen!

Onmiddellijk na de luchtlandingen was er nauwelijks Duits verweer. Iedereen dacht dat de bevrijding begonnen was. Maar al op de volgende dag kantelde dat beeld. Er stortten vliegtuigen neer en er vielen slachtoffers. Engelse troepen kwamen vanuit Nijmegen via Slijk-Ewijk, Valburg en Zetten bij de Rijn tot in Opheusden en Driel. Maar vooral langs de Rijn ontstonden felle gevechten. Het werd er zo gevaarlijk dat de bewoners moesten vluchten naar veiliger dorpen. Spoedig volgde de evacuatie van alle inwoner naar Noord-Brabant of Geraardsbergen. Dit komt uitgebreid aan de orde. Evenals de inundatie van december 1945.

Het dagelijks leven tijdens de evacuatie komt in alle aspecten aan de orde. Tenslotte wordt de thuiskomst vanaf eind mei 1945 behandeld. De haast onmogelijke toestand “thuis” door verwoesting en plundering en het voortdurende mijnengevaar. Maar ook de hulpacties die in het land werden georganiseerd. De lezing is rijk voorzien van afbeeldingen. De toegang is vrij.

Meer berichten