Logo gemeentenieuwsonline.nl
6 september. Waterhoen kijkt aandachtig naar jong dat voedsel gekregen heeft. De sloot is versierd met gele watergentiaan. (foto: Henk van der Kooij)
6 september. Waterhoen kijkt aandachtig naar jong dat voedsel gekregen heeft. De sloot is versierd met gele watergentiaan. (foto: Henk van der Kooij)

Een laat broedsel!

KESTEREN - Best bijzonder. Fiets ik op 5 september over de Fruitstraat, hoor ik ineens geluidjes van jonge vogels. Natuurlijk gestopt en wat was er in de sloot tussen Fruitstraat en spoor te zien? Een paar Waterhoenen met drie kleine, donsballetjes!

Door Henk van der Kooij

Grappig dat rond de tijd dat er in ons Rivierengebied kleine kinderen voor het eerst naar school gaan, dit paar kleine jongen moet grootbrengen. Alleen de ouders brengen hun kinderen weg, deze vogelouders zorgen de hele dag voor hun piepklein kroost. Natuurlijk sloegen ze bij het zien van mijn persoon groot alarm en verdwenen de jongen al gauw in de oevervegetatie. De volgende dag met geduld teruggekeerd en bijgevoegde foto vanuit de auto gemaakt. Wat een prachtige snavel! Wij kunnen onze snavel wel eens ergens insteken, maar ik zou zeggen, met zo’n snavel – fraai rood met gele punt – mag dat van mij. En hoe aandoenlijk de zorg voor de jongen. Wat aan dit jong gevoerd is, weet ik niet. Maar wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd (waard).

Dit paar moet pas half augustus begonnen zijn met broeden, want de broedduur bedraagt drie weken. De jongen verlaten gelijk het nest, want ze kunnen goed zwemmen. Maar bij gevaar holden ze ook wel over de kleine bladeren van watergentiaan heen naar vader of moeder. Een deel van de sloot was namelijk bedekt met bladeren en mooie gele bloemen van deze plant. Kortom, het geheel was een plaatje!

Meer berichten