Logo gemeentenieuwsonline.nl

75 jaar Operatie Market Garden

Parachutist van het South Staffordshire Regiment. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)
Parachutist van het South Staffordshire Regiment. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)

HETEREN - Deze maand is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden begon op 17 september 1944. Veel mensen uit de Betuwe hebben dit moment meegemaakt. Even waren we bevrijd maar vanaf 25 september moesten 60.000 burgers de Betuwe verlaten. De brug van Arnhem was een brug te ver en de Betuwe werd frontgebied.

In het Betuws Oorlogsmusem krijgt de bezoeker een beeld van wat zich hier allemaal afspeelde in deze periode. Engelse parachutisten van het South Staffordshire Regiment landden met drie zweefvliegtuigen bij Randwijk. De Poolse Parachutistenbrigade vocht bij Driel. Ook de Britse 43rd Wessex Infantry Division kwam naar de Betuwe.

Het Hampshire en het Wiltshire Regiment kwamen in Heteren en had zware gevechten in de Betuwe. De Canadezen arriveerden bij Driel en hielpen mee met het terugtrekken van de troepen uit Oosterbeek. Kortom een bewogen maand september.

Begin oktober kwam de Amerikaanse 101st Airborne Division naar de Betuwe. Voor de Amerikaanse museumbezoekers is er een diorama te zien van de bekende plek Crossroads tussen Heteren en Randwijk. Veel materiaal is in de loop van 45 jaar geschonken door veel veteranen en inwoners uit de regio. Zo heeft alles in het museum een verhaal en dat maakt het persoonlijk.

De openingstijden zijn:

18 - 22 september 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur.

23 en 24 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Toegang tot het museum 4 euro per persoon. Betuws Oorlogsmuseum, Onze Lieve Vrouwestraat 36, Heteren; 026 4722285. Meer info staat op www.betuwsoorlogsmuseum.nl.

Meer berichten