Logo gemeentenieuwsonline.nl
Marienburg in Maurik. (foto: F. Noordenbos, Historische Kring Kesteren en Omstreken)
Marienburg in Maurik. (foto: F. Noordenbos, Historische Kring Kesteren en Omstreken) (Foto: F. Noordenbos, Historische Kring Kesteren en Omstreken)

Versterkte huizen in en rond Maurik

OMMEREN - Op maandag 9 september begint het nieuwe lezingenseizoen weer in het streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren. Jan Hogendoorn gaat de spits afbijten met zijn lezing over de versterkte huizen rond Maurik. Dit is de derde en tevens laatste lezing die aan het onderwerp kastelen en voorname huizen is gewijd.

In de voormalige gemeente Maurik hebben een paar echte kastelen gestaan. Maar ook veel ‘versterkte’ huizen. Wanneer spreek je van een kasteel en wanneer van een versterkt huis? In zijn lezing van 9 september zullen verschillende aspecten worden toegelicht aan de hand van genealogie, archeologie en de streekgeschiedenis. Het zal niet alleen gaan over de huizen maar ook over de bewoners.
Wat heeft bijvoorbeeld Beatrix Hofstad in Eck en Wiel te maken met Wallstreet in New York? En wat is de relatie van de Mariënburg in Maurik met de Stephansdom in Wenen? De vraag waarom er zoveel van dergelijke huizen in de regio stonden zal ook aan bod komen.

De volgende kastelen en huizen zullen behandeld worden. In Eck en Wiel: Beatrix Hofstad, Huis te Wiel, den Hul, de Kamp. In Maurik: De Oude Hofstede, Kempestein, Jonker Mauriks Hofstad, het Kasteel, de Mariënburg, de Spiegelenburg, de Zandakkers en Ottestein. In Rijswijk: den Brakell, Hoekenburg, Molenkamp. In Ravenswaaij: Brandswaard, Vredestein. Op de Muiswinkel zal zeer uitgebreid worden ingegaan.

De lezing is gratis en begint om 20.00 uur. Deze is ook toegankelijk voor niet-leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig!

Meer berichten