Logo gemeentenieuwsonline.nl
24 juni Een Distelvlinder op klompenpad Tollewaard. De fleurige kleding is gerafeld door een lange reis.(foto: Henk van der Kooij)
24 juni Een Distelvlinder op klompenpad Tollewaard. De fleurige kleding is gerafeld door een lange reis.(foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Vlinders uit Afrika in de Betuwe!

BETUWE - Momenteel zijn er in ons land veel distelvlinders te zien. De distelvlinder is een trekvlinder.

De Vlinderstichting vertelt ons het volgende: ‘In de winter kruipen de distelvlinders in Midden-Afrika uit de pop. Ze vertrekken dan van hun geboortegrond en vliegen over de Sahara. In Noord-Afrika zit de trektocht erop en planten distelvlinders zich voort. Ongeveer een maand later, het is dan februari, steken de nieuwe distelvlinders de Middellandse Zee over naar Zuid-Europa. En daar herhaalt de cyclus zich nog een keer. In april gaat de volgende generatie – dit zijn dus al de ‘kleinkinderen’ van de distelvlinders die in januari vertrokken – nog verder noordwaarts. Die vlinders komen zo rond het van begin mei Nederland binnen. Ze hebben er dan een reis van 4.000 kilometer op zitten.‘
Wat een wonderlijk gedrag en wat een boeiende schepsels! Op 24 juni ging ik over het klompenpad door de Tollewaard. Ik zag zeker vijf en mogelijk wel tien distelvlinders. Op de foto ziet u een exemplaar op het onverharde pad. Opvallend is het gerafeld uiterlijk. U begrijpt het: slijtage, want de vlinder heeft er al vele vlieguren en duizenden kilometers opzitten. Om stil van te worden.

Meer berichten