18 mei Alarmerende en knipogende Tureluur op uitkijkpost bij de Spees.
18 mei Alarmerende en knipogende Tureluur op uitkijkpost bij de Spees. Foto: Henk van der Kooij

De felroodpotige

Algemeen

BETUWE - Het is erg jammer dat de grutto ook in ons Rivierengebied schaars aan het worden is. Het is zo’n prachtige vogel en hoe lieflijk schitterend is zijn roep ‘o grut’, ‘o grut’! Met een andere fraaie weidevogelsoort gaat het zo ver ik weet beter en dat is de tureluur.

In menig grasland en uiterwaardengebied komt deze soort voor. Op de foto ziet u de felroodpotige. Vandaar de engelse naam: Common Redshank. Ook de snavelbasis is rood. De foto is genomen bij de Spees tussen Kesteren en Opheusden. De vogel ontleent zijn naam aan zijn muzikale roep tjuu of melancholisch TJUUluu of TJUUuuluu met nadruk op eerste deel (ANWB vogelgids). Tijdens de vlucht produceert de vogel vaak een verrukkelijk jodelende zang. Waarschijnlijk ontleent de vogel aan roep en zang zijn naam. Maar kan je van dat geluid niet tureluurs worden? Nee, never, nooit! Dat luide, heldere geluid klinkt elk biologisch mens als muziek in de oren. De vogel produceert geen house of rap!
Op de foto ziet u de sierlijke, slanke weidevogel. Wat draagt de vogel een keurig kostbaar verenkleed! Buitengewoon. De trouwe vogel staat op een paal. Ja trouw, want de vogel alarmeert voortdurend door mijn aanwezigheid. Waarschijnlijk lopen er jongen rond in het gras. Onzichtbaar voor mij want bij geluid zoeken ze dekking. Maar deze oudervogel staat op zijn post en heeft blijkbaar alles onder controle want ziet u de vogel op de foto naar mij knipogen?

Uitgelicht

Digitale krant