Logo gemeentenieuwsonline.nl

Lezing in Vluchtheuvelkerk Johan Lock: Persoonlijk geloof, groepsgeloof, stadiongeloof

ZETTEN - Persoonlijk geloof, groepsgeloof, stadiongeloof. Onder deze titel gaat schrijver Johan Lock (1962) op 16 juni een en ander vertellen over de achtergronden en het ontstaan van 'De erfenis van Adriaan'. De lezing is om 10.00 uur in de Vluchtheuvelkerk, ingang tegenover Bakkerstraat 20, Zetten.

Verder wil hij zijn gedachten delen over het spanningsveld tussen persoonlijke en collectieve overtuigingen, iets waarmee hij behalve in de kerk van zijn jeugd, ook in het voetbalstadion ervaringen heeft opgedaan.

Johan Lock: "Mensen leven en opereren in groepen. Dat biedt allerlei zekerheden en mogelijkheden. Ben je eenmaal opgegroeid in een milieu waar geloof en kerk een grote rol spelen (of voetbal, of politiek, of materialisme), dan zul je je daar de rest van je leven toe moeten verhouden. Ik vind dat een vloek en zegen tegelijk, zoals ik ook zowel de positieve als de destructieve macht van het collectief heb meegemaakt.

Mensen zoals ikzelf, die zich door het collectief bedrogen voelen, zijn daarna meestal een stuk individualistischer, waardoor afstandelijkheid, eenzaamheid en cynisme dreigen. In mijn lezing wil ik proberen de balans tussen de uitersten te vinden."

Johan Lock studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. In 2017 verscheen zijn debuutroman 'De erfenis van Adriaan'. Hierin beschrijft hij zijn haat-en-liefde verhouding met de bevlogen pinksterkerk, waarin hij opgroeide.

Meer berichten