Logo gemeentenieuwsonline.nl
Lia aan het trainen voor de rolstoel4daagse. (foto: Lia van de Kaa)
Lia aan het trainen voor de rolstoel4daagse. (foto: Lia van de Kaa) (Foto: Lia van de Kaa)

Lia doorbreekt grenzen voor het goede doel

BETUWE - Lia van de Kaa gaat eind juli tijdens de rolstoel4daagse 4 x 15 km rollen om geld op te halen voor Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. Vanzelfsprekend is dit niet, want drie jaar geleden kon Lia nauwelijks 500 meter op eigen kracht rollen.

Van de Kaa (53) zit zelf in een rolstoel, omdat ze te maken heeft met artrose en posttraumatische dystrofie. Een elektrische rolstoel leek aanvankelijk de enige optie op vooruit te komen, maar met de nodige wilskracht wist ze voldoende kracht en conditie op te bouwen om zelfstandig 15 kilometer te gaan rollen. “Mijn arts gaf aan dat dit met mijn ziekte eigenlijk niet mogelijk was. Hij stond er versteld van. 15 kilometer is dan ook wel het maximum. Zelf vind ik het leuk om te doen en het geeft mij een geweldig doel om voor te gaan. Op dit moment train ik vijf keer in de week bij Reflex. Dat ik op deze manier mijn grenzen kan verleggen, geeft mij echt een kick.”

Laatste kans
Lia kwam bij Matchis terecht door een kennis met leukemie, die er weer bovenop gekomen was met een stamceldonatie. “Leukemie of een andere bloedaandoening kan iedereen overkomen”, legt Van de Kaa uit. “Daar wil ik graag iets aan doen. Voor sommige patiënten is een stamceltransplantatie de laatste kans op leven.”

Rommelmarkt
Lia hoopt in totaal 1000 euro bij elkaar te rollen. Naast de vierdaagse, haalt ze ook geld op door een rommelmarkt te organiseren tijdens de ‘Midsummer Night’ op 21 juni. Doneren kan via https://www.sterkvoormatchis.nl/actie/lia-van-de-kaa/donateurs

Meer berichten