Logo gemeentenieuwsonline.nl
7 mei Rijnbandijk Lienden. De jongen krijgen het voedsel bijna met de snavelpaplepel ingegoten. (foto: Henk van der Kooij)
7 mei Rijnbandijk Lienden. De jongen krijgen het voedsel bijna met de snavelpaplepel ingegoten. (foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Muizenpap of kikkermoes?

LIENDEN - Het gaat goed met de paalwoningbewoners bij Lienden. De krant van 20 maart heeft u erover bericht dat er op 18 februari al twee volwassen ooievaars op dit paalnest stonden.

Deze foto is gemaakt op 7 mei. Weer vanaf de Rijnbandijk. Elke fietser die daar voorbijkomt, kan genieten van het nest. Menige voorbijganger is al met foto’s ervan naar huis gegaan. De broedperiode in april is succesvol geweest. U ziet drie kleine jongen bij de oudersnavel. Ze worden gevoerd. De oudervogel braakt het al wat voorverteerde voedsel op en doet daarbij de snavel wat open. De jongen pikken het papvoedsel met hun snaveltjes op. Wat ze eten? Ooievaars pakken het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie en uit ondiep water. Zo kun je ze momenteel na het maaien van een grasland daar gelijk voedsel zien zoeken. Ze eten insecten, vissen, kikkers, muizen, mollen en kleine vogels. Ja helaas, ze pakken ook de jongen van weidevogels en die vogels hebben het al niet breed. Wat zouden de jongen op de foto krijgen? Kikkermoes, muizenpap, een insectenbrei of vis met maagzuur? In ieder geval groeizaam voedsel! Het is eigenlijk best verbazend dat dit nest drie kleine jongen heeft. Hoe koud is het de afgelopen weken niet geweest .. en toch hebben de oudervogels elke dag genoeg voedsel weten te verzamelen! Verbazend .. maar ze moeten er wel de hele dag voor op pad. Bijzonder: wat een trouw.

Meer berichten